Hvittgull

Hvitt gull

Jeg får ofte spørsmål om hva hvitt gull er og hvordan man kan identifisere hvitt gull. Denne artikkelen er en enkel innføring i nettopp dette.

Hvitt gull finnes ikke i naturen men er en legering (en blanding av to eller flere metaller). Legeringen består ofte av gull, sølv og palladium. På grunn av gullets sterke gule farge er hvitt gull aldri helt hvitt slik du ser det i gullsmedforretningene. For å få hvittgullet helt hvitt må gullsmeden ta gullet gjennom en prosess kalt rhodinering. Rhodinering er en galvanisk prosess der platina-metallet rhodium påføres over hvittgullet på samme måte som ved forsølving eller forgylling.

På grunn av at rhodiumet over tid slites vekk anbefales det å rhodinere hvittgullet igjen årlig eller semiårlig for å beholde rhodiumoverflatens flotte hvite farge.

Alternativer til hvitt gull

Et billigere alternativ til hvitt gull er sølv, men jeg anbefaler ikke sølv i forlovelsesringer eller gifteringer. Dette fordi sølvet slites mye raskere enn hvittgullet. Et dyrere og langt mer luksuriøst alternativ til hvitt gull er platina.

Hvordan identifisere hvittgull?

Hvitt gull stemples på samme måte som gult gull. De vanligste stemplene for hvitt gull er 14k, 18k, 585 og 750. For en mer detaljert forklaring av hva disse stemplene betyr kan du sjekke ut artikkelen min om alt du trenger å vite om gull og gullstempler.

Hvorfor er prisen på hvitt gull høyere enn gult gull?

Hvitt gull inneholder palladium, et av de dyreste metallene som finnes. I tillegg er de fleste smykker i hvitt gull rhodinert, noe som også er med på å øke prisen på hvitt gull.

Ønsker du deg et smykke i hvitt gull? Jeg håndlager smykker i både sølv og gull på bestilling. Send meg en forespørsel så finner vi ut av det sammen!

Andre innlegg som kan være av interesse

5 5 votes
Var denne artikkelen nyttig?
Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
Eldste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr