Fosback Design
Gullklump

Om gull og gullstempler

Gull er et synonym for verdi og har så lenge mennesket har hatt kjennskap til det holdt en spesiell fasinasjon hos mange.

Gull har et bredt spekter av egenskaper som gjør det verdifullt. Helt tilbake til da det ble oppdaget har vi hatt en fasinasjon for gull. Grekerne døpte metallet aurum, eller «solskinnets glød», etter dets farge og skinnende overflate.

Gullstempler

I smykker har vi i Norge fem godkjente finhetsgrader (på fagspråket kalt gehalter) av gull. Kun tre av disse er kjent for de fleste. De 5 godkjente gehaltene er:

 • 999 – Rent gull, 24 karat, eller fintgull.
 • 916 – 22 karat
 • 750 – 18 karat
 • 585 – 14 karat, dette er den vanligste gehalten
 • 375 – 9 karat

Av disse er 999, 750 og 585 vanligst, sistnevnte vanligst av de tre. For å kunne selge gull under en av disse finhetsgradene må gullet inneholde minst det nivået av rent gull som finheten benevner. Som oftest er gullsmykker av en høyere gehalt prosentmessig enn det som gehalten tilsvarer. Dette for å sikre at sluttproduktet møter edelmetallkontrollens strenge krav.

Hva står tallene for?

Tallene betegner gullets finhetsgrad, og dette gjøres hovedsakelig på to måter. Enten i karat eller i promille. Har du kjøpt et gullsmykke i utlandet har du fått oppgitt finhetsgraden i karat. I Norge benytter vi promille, men smykkene stemples ikke med hele promillebrøken. I stedet er stemplene en forkortet versjon av promillebrøken. 585 er i realiteten 585/1000, eller 585 ‰. Vi kan også si dette i prosent, da blir 585 til 58,5 %. Dette innebærer at 14 karat, eller 585, inneholder minst 58,5 % rent gull.  Ser vi på listen over så tilsvarer 18 karat minst 75 % rent gull.

Hvis smykket mitt bare består av 58,5 % gull, hva består resten av?

Resten av metallet varierer på fargen gullet skal ha. Gull finnes i en rekke farger og tilsetningen av bimetaller vil variere. Metaller som sølv, kobber og sink er vanlige tilsetningsmetaller i gullegeringen.

Hvilke farger av gull finnes, og hvordan lages de?

Det finnes gull i et mylder av farger! Fargene oppnås ved å blande (på fagspråket kalt legere) gullet med andre metaller. Her er noen av fargene som finnes:

Lilla gull – Dette er en gullegering som er tilsatt alluminium. Lillagull er så ustabilt at det ikke kan formes. Kan formes på lik måte som steiner ved å slipe eller frese det. Se for eksempel hvordan gullsmed Hans Meevis sliper lillagull som en diamant.

Grønt gull – Forekommer som en naturlig legering i naturen. Kalles da elektrum. Metallet har et grønt skimmer og er ikke tydelig grønt. En legering av gull, sølv og kadmium.

Hvitt gull – Mest populære fargen etter gult gull. Se forklaring om denne fargen lenger ned på siden.

Grått gull – En legering av gull og palladium.

Rosa gull – Populært kalt «rosègull», en populær gullfarge her i Norge de siste årene. Oppnås ved å fjerne sølv fra legeringen og øke andelen kobber. Fargen kan justeres ved å tilsette noe sølv, alt etter hvor lyst gullet ønskes.

Blått gull – En legering av gull, indium og gallium. Dette skaper en svak blåfarge. Dersom en sterkere farge ønskes finnes det overflatebehandlinger som oppnår dette.

Sort gull – Oppnås med ulike overflatebehandlinger. Den vanligste metoden er en prosess der sort rhodium eller ruthenium belegges gullet.

Hvittgull – Er det et eget grunnstoff?

Nei. Det finnes bare ett grunnmetall som betegnes som gull. For å få gullet hvitt tilsettes ikke metallet kobber. De hvite metallene som tilsettes «utvanner» gullfargen i gullet. I seg selv er ikke hvittgull helt hvitt. For å få hvitfargen du ser når du kjøper et hvittgullsmykke hos gullsmeden overflatebehandles gullet med et galvanisk rhodiumbelegg. Enhver gullsmed som kan det de snakker om vil anbefale deg å «rhodinere» hvittgullsmykket ditt jevnlig for å beholde fargen.

Rhodinering og galvanisk rhodiumsbelegg sier du? Hva er det?

Hva betyr «galvanisk»? Galvanisering er en prosess der et metall (i dette tilfellet hvittgull) blir belagt med et tynt lag av et annet metall (rhodium). Sølvplett lages med nøyaktig samme prosess, der er grunnmetallet et uedelt metall, som for eksempel tambak, og belegget er fintsølv. Vite mer om galvanisering? Les mer her.

Rhodium er et hvitt edelmetall i Platina-familien. Det belegges hvittgull for sitt nydelige hvite utseende. Hvittgull er altså ikke helt hvitt. Hvittgull er etter min mening mer gul-grått. Noen foretrekker dette utseendet over rhodinert hvittgull, og velger bevisst å ikke rhodinere smykkene sine.

Gulldouble

Gulldublet er flere titalls tusen ganger tykkere enn forgylling. Forskjellen i fremgangsmåten mellom de to er stor. Forgylling er et mikroskopisk lag med rent gull som ved hjelp av en galvanisk prosess påføres metallet. I motsetning til forgylling, så er doublet en prosess der et lag med gull trykkes over et annet metall. Gulldoublet kan gjøres slik at sluttresultatet er uadskillelig fra ekte gull. Metallet som trykkes rundt undermetallet kan være i for eksempel 585 gull. Dette er ikke mulig med forgylling. De vanligste stemplene for gulldoublet er:

 • AmDbl – Vanligste stempelet for gulldoublet i Norge
 • Amerik
 • GF

Er smykket stemplet med ett av disse stemplene er det mest sannsynligvis doublet.

Forskjellen mellom karat og carat

Dette er et spørsmål jeg får ofte. Disse to ordene, så like, begge brukt innen det smale feltet som smykker er, har ingenting med hverandre å gjøre. De har faktisk ingenting til felles!

Karat

Karat er riktig terminologi når vi snakker om gull. Karat er en betegnelse for finhetsgraden til en gullegering. Et eksempel på karat brukt i et stempel er 14k.

Carat

Carat er en vektenhet som har sin opprinnelse fra et frø fra johannesbrødtreet. Frøene fra dette treet var så like hverandre i vekt at selgere brukte de som en vektenhet. 1 carat tilsvarer 0,20 gram, eller 200 miligram.

Hva koster gull?

Gullprisen er styrt av børsen og er derfor flytende. Nederst i artikkelen finner du en oppdatert oversikt over gullprisen. Dersom du ønsker mer oversikt så har jeg skrevet en artikkel om gullpris som du finner her. Legg merke til at dette er kursen for rent gull. Legert gull (gull som brukes i smykker, 585 gull for eksempel) koster ofte mer fordi arbeidet ved å legere ned gullet koster ekstra, i tillegg kommer en produksjonskostnad for formen gullet kjøpes i. Vil man ha en gulltråd så har det en egen priskalkyle.


92 kommentarer på “Om gull og gullstempler

  1. Hei Yoni,

   Gifteringer er som oftest 14 karat (stemplet 585) her i Norge. Men det er heller ikke uvanlig at par velger 18 karat (stemplet 750). 18 karat legges frem som et bedre valgalternativ fordi det inneholder mer rent gull. Så svaret er at begge deler er vanlig, men 14 karat er det jeg har sett at selger best. 🙂

   Det finnes også et valg til – platina. Dette har jeg ikke laget noen artikkel på enda, men platina er det beste valget hvis man ønsker hvitt gull. Grunnen til dette er at platina er naturlig hvitt, og hvitt gull er gulaktig. For å unngå den gulaktige fargen så legger man på et lag med rhodium på ringene. Dette belegget vil over tid slites vekk. Det er derfor langt mindre vedlikehold med platinaringer.

   Takk for innspillet ditt.

 1. Hei fin side.
  Det skulle fin å få vite litt om de forskjellige merkene. Løver i England, ekorn i Sveits osv. Artig å se etter slikt når man kommer over gammelt gull i utlandet

 2. Jeg har fått noe bestikk som er stemplet «Thailand». Gullfarget og kommer fra en familie med store verdier fra langt tilbake i tid. Bestikket er veldig gammelt. Noen anelse om hva dette er?

  1. Hej.

   Thailand hed Siam, før det blev ændret engang i 20. århundrede, altså i 1900-tallet. Kig på internettet, og du vil finde ud af, hvor gammelt dit bestik max. kan være.

 3. Hei, drister meg til et spørsmål
  Jeg har arvet en vakker, gullfarget ring med sten/sirkonia. Jeg vet ingenting om den. Den har ikke gullstempel, men et stempel med bokstavene AH. Kan du fortelle meg noe om ringen?

  1. Stempelet AH tilhører Gullsmed Arne Hansen.

   Det at ringen ikke er stemplet med noe utover det gjør at jeg mistenker at den ikke er laget i noe edelt metall. I Norge så har det vært påbudt siden midten av 1400-tallet å stemple smykker av edelt metall.

  1. Hei Elisabeth,

   Double pleier å oksidere over tid, men det spørs på hvilket basemetall double’en er laget av. 🙂

   1. Hei,
    Hvor kan jeg finne side, som kan sjekkes hva alle slaks bokstave betyr ? For eksempel dere svarte her : (Stempelet S.K er registrert på Svein Kirkhus i Hamar.)Finnes det side til å sjekke dette ?Takk

 4. hei. har to ringer ..den ene står det 585 inni og den andre står det 0,24 585. i begge er det gravert navn .. hva kan jeg på solgt disse for ?

  1. Hei Mona,

   Jeg er ikke en taksør, så jeg har ikke mulighet til å taksere smykkene dine online. Gå til en gullsmedforretning og få de taksert profesjonelt. 🙂

 5. Har arvet en gammel nål,smal avlang med rød stein i enden og nydelig siselleringer på selve nålen. Det ser ut som gull men jeg kan ikke se noen form for gullstempel men er preget GEKA. Har du noen anelse om dette og hvordan kan man vite om noe er gull når det ikke er stemplet?

  1. Hei Anne Petra,

   Jeg finner ingenting om GEKA i bøkene mine dessverre.

   For å finne ut om nålen er i ekte gull så kan du be en gullsmed om å utføre en syretest på den. Det de gjør da er å slipe av litt metall fra undersiden av nålen (vanligvis ikke synlig) og teste metallet som slipes av. Da vil du få vite om det er ekte gull eller ikke.

 6. Hei. Jeg har et dameur som er merket med en liten krone på baksiden hvor det står 0 750 under, den er i hvit gull?
  I tillegge så er selve uret veldig lite, men det er 4 diamanter rundt den, synes de er litt store?
  Dette er vel mere et smykke? Lenken er integrert i uret og like dan som uret.
  Skulle gjerne vite ca verdi på det?

  MVH
  P.A

  1. Hei Per Arne,

   Jeg er ikke en taksør, så jeg har ikke mulighet til å taksere klokken din online. Gå til en gullsmedforretning og få den taksert profesjonelt. 🙂

  1. Hei Sølvi,

   Godt spørsmål. 🙂 Det har jeg ikke sett før! Ikke finner jeg noen referanser til det heller dessverre. Håper noen som leser dette vet mer. 🙂

 7. Hei har arvet en gullring med hvite og burgunder stener. I rimgen er det stempler 585 , 5/C. og
  D,021. Ringen er kjøpt hos gullsmed. Hva betyr stemplene?

  1. Hei Katarina,

   585 er et gullstempel. 5/C er jeg usikker på.
   D,021 kan være «D. 0,21 carat», altså Diamant 0,21 carat. Det vil da være totalvekten av alle steinene. Kan ikke si noe av dette sikkert dessverre.

  1. Hei Siv,

   Jeg er ikke en taksør, så jeg har ikke mulighet til å taksere smykkene dine online. Gå til en gullsmedforretning og få de taksert profesjonelt. 🙂

 8. Har 2 ringer stemplet 925 S og HIT
  Hvordan finne ut hvem som har laget de? Finnes et register/side over norske gull/sølvsmeder og smykkedesignere?

  Anne

  1. Hei Eva,

   720 er et stempel jeg ikke har sett før. Dersom det er et gullstempel så vil det indikere at gullet er 72% rent.

 9. Hei

  Jeg lurer på om når gullsmeder kan selge sølvringer med steinfattinger (gjerne zirkonia) til 2-300 kroner, er det da rent sølv eller bare sølvbelagt? De oppgir at det er sølv. Jeg kan ikke forstå at de kan få det til å gå rundt med så lave priser om det virkelig er sølv og ikke bare belagt.

  Ingeborg

 10. Hei.
  Jeg fikk et armbånd i gave jula 1971 som er stemplet AMDBL og bokstavene KJ med en pil gjennom KJ der pilspissen er foran J `n. Har du noen forslag om hvem som har laget det ?

 11. Har arvet en gullklokke etter min bestefar, det ståt 585 på lokkene og lenken. Den har merke B&H i ramme og et nr.14205.
  Hvem har laget denne klokken?
  Mvh Hans

 12. Hei.
  Fant paa et gammelt jorde en giftering merket»ATG. 585″
  Videre var det navnet til eier banket inn med en liten Dor.
  Alder og ATG er det jeg lurer paa?

 13. Hei, jeg har en ring som har stempel 58, stempel av en svane, det er to stener i den…antagligvis bergkrystal og ringen er sølvfarget!
  Noen som har peiling på hva de stemplene betyr??

 14. Har en gull ring som er merket med JH men ser ikke karat skal ta en gullrens.
  Den har også swarowsky krystaller på seg mener jeg det heter

 15. Hei. Du oppgir feil ounce enhet når du skriver om utregning av gullprisen. Man skal bruke enheten troy ounce som er 31,1 gram og ikke 28,3 gram.

 16. Hei har et gullarmbånd stemplet MG 256VI 750! jeg vet 750 betyr 18 K, men hva betyr det andre?

 17. Hei. Jeg har en ring hvor det står 585 ARTE1. Vet du hva de siste bokstavene kan stå for? Jeg mener ringen er i hvitt gull med en liten diamant.

 18. Hei, lurer på å kjøpe noen gullsmykker som har 10k gull – vil smykkene holde seg fine? Er det nok gull i de?

 19. Unik Ring har ingen aning på alder gammel 14 karat 585 MC38 002 2 diamanter 1 svart diamant, grønn, smagrad, rosa safir. 3 stempel 585,MC eller MG 38 002.

 20. Fikk et Diamant smykke i dag,stemplet 585 SE Jeg aner jo ikke om det virkelig er diamanter,hvordan kan jeg finne ut det?585 er gull,det er greit,men skal det ikke stemples carat når det er snakk om diamanter.

 21. Hei!
  Jeg, har to gamle smykker, som jeg har arvet.
  En armring og et perlekjede, låsen er i sølv.
  -inne i armringen står det – gullplate 25./1000.
  Forstår at det ikke ekte gull, men hva er det?
  – perlekjedet er matt, har mistet glansen.
  Tror det må vera Mallorca/ syntetiske perler.
  Er det noen mulighet til å få tilbake glansen i perlene?
  Ser ut som perleporten er borte.
  Har prøvd perle rens, men det fungerte ikke.
  Takknemlig for tilbakemelding!

 22. Hei har et smykke og armbånd. Står 9258 og et merke på halssmykket hva betyr det? Er både sølv og gull farvet på begge delene. Veldig flott sett. Og sikkert ikke billig da jeg har arvet det av svigermor. Det er veldig stivt litt bredt med v form

 23. Heidsnn. Fikk nettopp et smykke fra Israel i 18k gull bestilt på mitt navnsmykke. Bak står det 925… hva betyr det? Spørsmålet mitt er egentlig om dette vil ruste eller bli ødelagt av vann osv.. noe jeg håper er feil tanker.

 24. Hei. Jeg har en gullring jeg gjerne skulle ha visst opphavet til. Den er merket E T 14k. Det er også en inskripsjon, men de er hamret inn, noe slitt og skrevet så sirlig at de 3 initialene er vanskelige å tyde. Årstallet er hamret inn i 1883. Første bokstav kan være M, andre bokstav kan være en A. Den tredje kan kanskje være en G eller J. Eller kanskje ikke. Tre initialer er det i alle fall.. Noen ide om opphavet? På forhånd takk.

 25. Hei har en gull ring med stempel TD.610 på og H:4
  Noe anelse om hva slags stempel det kan være? Ringen er 18k gull og kjøpe i Vetnam men har ingen stempel på bortsett fra de to jeg nevnte tidligere 🙂

 26. Hei, vet du hva N inni en firkant står for? Er inni en gammel camering fra Italia. Først står «3 olympiske ringer» flettet i hverandre, så 585 og deretter altså en N i en firkant.

 27. Hei. Jeg lurte på en ting. Når beskrivelsen massivt blir brukt. Eks, massivt armbånd stemplet 585. Er det en betegnelse som garanterer at hele armbåndet er 14k?

 28. Hei jeg fant en merkelig ring i gull, usikker på hva bruken har vært. Den er skikkelig gult gull. Stempelet er en pil eller lignende, nesten helt lik shift på tastaturet bare den er opp ned og etterfulgt av en stor M, forsøkte å finne info da dette er eneste stemplingen på gjenstanden. Ingen tvil om at det er gull men jeg kommer ikke noen vei med gjenstanden.Skulle likt å vite hva det var å hvem som hadde lagd den? Noen som kan hjelpe meg kanskje?

 29. Hei! Kan man se på et gullkjede og si at detter 18k eller 14k med bare øynene eller må man grunnere til verks

 30. Hei! Kan man se på et kjede om det er 14 eller 18k bare med øynene eller må man bruke verktøy?

 31. Sisselert ring med stempel HF 585 14K den er mer rød enn gul i gullet hva kan bokstavene tyde på? Håper på svar. Mvh Annk

 32. Hei, jeg har en ring som ser ut som hvitt gull, men står ikke nummer i den, bare bokstavene GOLD. Er det ekte gull da?

 33. Hei. Jeg fant et gullfarga bestikk til 8 personer på loppemarked. Det er stemplet med B.B eller P.B. Det er litt utydelig og bestikket virker veldig gammelt. Håper på svar. 🙂 Mvh….

 34. Hei, jeg er på leit etter hvem som har laget en gull armring som har fasettmønster og et skjold med en enkel H inni. Tror det er norsk eller svensk.

 35. Hei. Har fått en gull lighter «DUPONT» som er merket 20 my, Hva står det for? Er det det som kalles gulldoublet?
  Hvordan er verdien i forhold til gull/gulldoublet?
  Takknemlig for svar.

 36. Hei! Jeg har en ring med stempel 750 og 2144. Lurer på om du kjenner til stempelet 2144?

  Hilsen Marianne Mikkelsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *