Gullpriser

Gullpriser

Alle gullpriser på denne siden er i NOK og viser prisen per 1 gram gull.

Dagens gullpris i norske kroner


Gullpriser de siste 30 dagene


Gullpriser de siste 5 årene


Interessert i priser på andre metaller? Følg en av linkene under.

Gull har alltid vært ettertraktet, ikke bare for investeringsformål eller I form av smykker, men I produksjonen av elektroniske komponenter.

4 faktorer som påvirker gullprisen

1. Sentralbankenes reserver

Sentralbankene tilbakeholder både papirpenger og gull som en reserve. The World Gold Council har uttalt at sentralbankene har I de siste årene begynt å kjøpe mer gull enn de selger. Dette er første gang dette har skjedd på flere tiår. Ettersom sentralbankene diversifiserer sine økonomiske reserver ved å redusere papirvalutaer så stiger prisen på gull. Mange av verdens nasjoner har reserver som hovedsakelig består av gull. Blant annet:

  • USA
  • Tyskland
  • Italia
  • Frankrike
  • Kina
  • Russland
  • Sveits
  • Japan
  • Nederland

Norges gullreserver ble solgt av Norges Bank I 2004. Norge som en nasjon har tapt store penger på dette da prisen fra 2004 og frem til 2016 har firedoblet seg. Vi fikk på den tiden 3.1 milliarder for gullreserven vår. Les mer om historien om våre gullreserver her.

2. Verdien av Amerikanske Dollar (USD)

Prisen på gull dels påvirket av dollarkursen. Dersom dollaren er sterk er ofte gullprisen lav, og motsatt, dersom dollaren er svak blir gullprisen høy. Dette er fordi folk har en tendens til å investere og handle i dollar når dollaren er sterk. I tider med økonomisk usikkerhet, og når dollaren er svak, foretrekkes det å investere i gull.

3. Tilbud og etterspørsel

I 2015 kom ca. 51 % av verdens gulletterspørsel fra smykkebransjen. India og Kina er de største forbrukerne av gull for smykker. I Q2 2016 var forbrukernes etterspørsel i Kina på 143 tonn gull.

12% av etterspørselen kommer fra medisin- og industribransjen. Gullprisen kan bli påvirket av tilbud og etterspørsel; dersom etterspørselen etter varer som smykker og elektronikk øker vil den totale prisen på gull stige.

4. Økonomisk ustabilitet

I tider med økonomisk usikkerhet vil flere vende seg til å investere i gull på grunn av gullets varige verdi. Gull er ofte betraktet som en trygg investering i usikre tider. Når avkastning på obligasjoner, aksjer og eiendom faller øker interessen for investering i gull. Dette øker etterspørselen etter gull, noe som fører til at gullprisen øker.

Dersom du vil lese mer inngående om gull så er nettsiden til The World Gold Council stedet å starte.

Andre innlegg som kan være av interesse

4.3 6 votes
Var denne artikkelen nyttig?
Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
Eldste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr