Perler

Perle

Perler har vært ettertraktede i flere mannsaldere, men hvorfor?

Perler forekommer naturlig når visse bløtdyr er smittet av parasittiske organismer eller andre slike irritanter, vanligvis når de borer gjennom skallet inn i vevet under.Bløtdyrets immunforsvar utskiller en slimlignende substans som kalles Perlemor, som dekker irritanten for å beskytte bløtdyret fra skade. Over tid bygges lagene av Perlemor tykkere og tykkere, noe som resulterer i dannelsen av en perle inne i skallet. Perler pleier å beholde formen til  det opprinnelige fremmedlegemet, derfor er svært få naturlige perler runde.

Perle i Østers

Kulturperler

Naturlig forekommende perler er sjeldne, og mange tusen bløtdyr kan bli drept i jakten på én enkelt perle. Dette er grunnen til at naturperler også er svært verdifulle. Siden perler er så attraktive og så sjeldne, har perlebønder funnet måter å stimulere perleformasjonsprosessen, og dermed i stor grad øke antall tilgjengelige perler.

Med sin opprinnelse i Japan i 1917, innebærer perleoppdrett kunstig innføring av et irritasjonsmoment i bløtdyr. Perlene blir så gitt fra 2 til 6 år til å vokse, avhengig av størrelsen av ønsket perle, før innhøsting. Hvert bløtdyr kan produsere opp til 32 perler. Dette avhenger om bløtdyret habiterer i salt eller ferskvann.

Disse perlene blir generelt referert til som “kulturperler”.

Ferskvannsperler

Som navnet antyder dyrkes ferskvannsperler i et ferskvannsmiljø. Dyrket i innsjøer, dammer og elver, er bløtdyr kjerneholdige ved å sette et lite stykke av mantelen inn i et ungt bløtdyrs skjell. Dette kan gjøres opptil 25 ganger per skjell, selv om det er vanlig å begrense innsettinger til 12-16 per skjell. Etter vekstperioden høstes perlen, den farges om nødvendig, bores og tres på perletråd klar for salg. Ferskvannsperler er generelt av lav kvalitet, uregelmessig formet og med mindre glans enn sine saltvannsfettere. Som sådan selges de til en mye lavere pris, og benyttes i billigere sølvsmykker.

Ferskvannsperler
Ferskvannsperler

Saltvannsperler

Saltvannsperler er dyrket i bløtdyr som habiterer i saltvann, og er oftest rundere og av høyere kvalitet enn ferskvannsperler. Dette er et resultat av at saltvannsbløtdyrene isettes kun én liten perlekjerne, og med en rund kjerne dannes en rund Perle. Det finnes flere typer saltvannsperler, noe som forklarer forvirringen rundt hva de forskjellige navnene på perler egentlig betyr.

Akoya perler

Akoya perler er dyrket i Akoya østers, hvilket er den minste av saltvannsøstersene. Som et resultat er Akoya perler noen av de minste saltvannsperlene tilgjengelig. Man ser sjelden akoya perler større enn 8 mm. Akoya perler var tradisjonelt oppdrettet i både Kina og Japan, men i disse dager de fleste japanske Akoya perler importert fra Kina. Akoya perler har en dyp og fyldig glans, og er generelt runde eller i nærheten runde.

Akoya Perler
Akoya Perler

Tahiti Perler

Tahitiperler er dannet i svartleppe østers i og rundt de franske polynesiske øyer. Svartleppe østers er en av de største perleproduserende bløtdyrene, derfor kan størrelsen til tahiti perler være større enn Akoya Perler. Tahiti perler er mye mørkere enn andre saltvann perler, og forekommer naturlig i en rekke farger, ofte nyanser av svart, selv om ekte svarte perler er ganske sjeldent å se. De fleste har nyanser av andre farger, vanligvis grønt.

Ulike tahitiperler
Ulike tahitiperler

Sydhavsperler

Sydhavsperler dyrkes i farvannet mellom Australia og Kina, i svært store østers med navn “Pinctada Maxima”. Sydhavsperler finnes i størrelser mellom 9 og 20 mm og er dermed blant av de største kulturperlene i verden. Sydhavsperler har et mye tykkere lag av perlemor enn andre kulturperler, opp til 6mm tykt! De kommer i en rekke hvite fargetoner og er svært ettertraktede.

Sydhavsperle
Sydhavsperle

Cortez Perler

Oppdrettet i sjøen rundt California, er Cortez perler også referert til som “New World Black Pearls”. Cortez perler er produserte i svartleppe østers og regnbue østers, som begge produserer svært iriserende perler. De aller fleste Cortez perlene er barokke, under 3 % av alle cortez perler er naturlig runde.

Cortez Perler
Cortez Perler

Mabe Perler

Mabe perler er semi-runde perler ofte sett i smykker. De brukes ofte til å lage øredobber og ringer, og er dannet ved hjelp av en halvkule som settes inn mot skallet av østersen. Når høstet er de referert til som blemmeperler, og først når skallet er kutte bort blir de kalt Mabe perler.

Mabe Perle
Mabe Perle

Keshi Perler

Keshi perler dannes når østersen avviser og spytter ut den implanterte kjernen før dyrkingen er fullført. Østersen produserer da perler uten kjerne. Keshi perler er laget av ren perlemor, som resulterer i deres dype glans. De er vanligvis små i størrelsen, og av mangel på en rund kjerne som kan frembringeen perfekt perle, varierer formen på disse perlene veldig mye. Keshi perler kan dannes i både saltvann og ferskvannsøsters.

keshiperler
Keshi Perler
FargeHvite, rosa, gul, sølvaktige, krem, grønn, blå, sort
Moh’s hardhet3,5-4
Densitet2,6-2,8
KrystallsystemMikrokrystallin
Refraktiv Indeks1,5 – 1,7
DobbeltbrytningIngen
DispersjonIngen
FormelCaCO3 (Kalsiumkarbonat)
GlansPerlemorglans

Andre edelstener som kan være av interesse

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr