Pyrop Granat

Granat

Granat er en edelsten som finnes i over 20 varianter i alle regnbuens farger.

Granaten ble ofte brukt av kongelige fordi fargen lignet blod som symboliserte makt i det gamle Egypt. Historisk ble granater antatt å være et symbol på kjærlighet og hengivenhet. Granater har også blitt brukt i tusenvis av år som ornamenter og dekorasjoner på gjenstander som våpen og kongekroner. I middelalderens Europa var det allment antatt at granater hadde magiske krefter over ond innflytelse; de ville beskytte mennesker mot skade når de ble lagt i drikkene deres. Det er mulig at granater ble populære fordi Almandin ligner veldig mye på rubin, som var en av de mest verdsatte steinene på dette tidspunktet.

Granaten har blitt brukt gjennom historien som alt fra religiøse ikoner til dekor på forlovelsesringer. Granaten er perfekt til hverdagsbruk og men fungerer også godt for mer dekorerte klokker og smykker med diamanter rundt dem. Granater ser bra ut både alene men er også ofte brukt sammen med andre edelstener som rubiner og smaragder.

Granat-varianter

De fleste assosierer granat med en rød edelsten, men granater finnes i alle farger. Det finnes over 20 varianter av granat, men her skriver jeg bare om de vanligste som brukes i smykkedesign.

Pyrop

Pyrope er den vanligste av granatvariantene. Den dype røde fargen på Pyrop kan lett forveksles med rubin.

Pyrope granat er også veldig holdbar og slipes i et stort utvalg former, da den er enkel å jobbe med, og større størrelser av denne steinen er relativt rimelige. Hardheten, fargen og tilgjengeligheten til Pyrop gjør den til et vanlig syn i smykkedesign.

Pyrop Granat

Almandin

Almandin er en av de vanligste variantene av granat og finnes naturlig tilgjengelig i overflod over hele verden. Imidlertid er det meste av almandin som hentes opp ikke i smykkekvalitet og er bare egnet for industriell bruk.

Almandin finnes i en rekke rødtoner som brunrød, oransjerød og lilla rød.

Almandin-granat

Rhodolitt

Rhodolitt er en bringebær-rød granat og er en blanding av Pyrop og Almandin.

Rhodolitt Granat
Rhodolitt-granat

Demantoid

Demantoid er en strålende grønn variant av granat. Denne varianten regnes for å være en av de sjeldneste og mest verdifulle medlemmene av granatfamilien. Den er ofte over 10 ganger dyrere enn Pyrop-granat. Demantoid har en eksepsjonelt høy lysbrytningsindeks, noe som gjør at den faktisk glitrer mer enn rubin og safir.

Demantoid Granat
Demantoid-granat

Tsavoritt

Tsavoritt er en smaragdgrønn variant av granat. Denne nydelige fargen er forfriskende for øynene og er utrolig vakker i smykker. Men Tsavoritt er ikke bare en vakker stein, den er også en særs verdifull variant av granat.

Tsavoritt-granat

Hessonitt

Hessonitt kan forveksles med citrin eller topas, men kjennetegnes ved sine karakteristiske inneslutninger. Hessonitt granat antas av noen å fremme suksess, rikdom og lang levetid.

Hessonitt-granat

Spessartin

Spessartin er oransje til oransje-rød i fargen og har en høy lysbrytningsindeks som gir den en herlig ild og glans. Navnet stammer fra «Spessart», en skogkledd fjellregion i Tyskland hvor den ble oppdaget på 1880-tallet.

Spessarin-granat

Hvordan rense smykker med granat?

Granat smykker rengjøres best med varmt, tørt vann og en tett vevd mikrofiber eller annen myk klut. Unngå damprengjøring. For mer informasjon kan du lese denne artikkelen om nettopp hvordan å rense smykker.

Andre edelstener som kan være av interesse