Edelstenen Rubin

Rubin

Rød er fargen for kjærlighet, lidenskap, frodighet og makt. Det er også fargen til en av de vakreste edelstenene i verden – rubin.

Rubin er fødselsteinen for juli. I antikken ble rubin kjent som kongen av edelsteinene. Rubin har alt en edelsten trenger – praktfulle farger, høy hardhet og fremragende glans. Fargen på en rubin kan variere fra flammende oransje-rød til dyp lilla-rød. Store rubiner er vanskelig å finne, noe som gjør dem sjeldne. I noen tilfeller kan de være mer verdifulle enn en diamant av samme størrelse.

Rubinens historie

Rubinen har fått sitt navn fra det latinske ordet rubeus som direkte oversatt betyr rød. Som mange andre edelstener har rubin vært brukt som en talisman for å kurere og beskytte. Mennesker i oldtiden mente at rubinstøv hadde en helbredende egenskap hvis plassert på tuppen av tungen. I mange kulturer trodde man at rubin​​smykker beskyttet brukeren i kamp. Dette er på grunn av rubinens blodige farge. Hinduer og grekerne mente at rubinens ​​farge kom fra flammer fanget på innsiden av steinen. De prøvde å bruke rubiner for å koke vann og smelte voks.

Først på tidlig 1800-tallet forstod man at Rubin tilhørte gruppen Korund og derfor er søstersteinen til Safir.

Rubin må ikke forveksles med uttrykk som balasrubin (spinell), kapprubin (granat), sibirsk rubin (turmalin).

rubingrov

Kjente Rubiner

Feilfrie rubiner funnet i Burma er verdsatt til millioner av dollar. Selv om disse gruvene har opphav til fremragende rubiner, er det sjeldent at man finner rubiner større enn noen få carat i vekt. Smithsonian National Museum of Natural History i Washington oppbevarer de største burmesiske rubinene som er funnet i den moderne tidsalder.

Den største kjente rubinen i verden eies av Beijing Fugui Tianshi smykker Co Ltd. Rubinen ​​veier 8184g (over 8kg!!). Andre kjente rubiner:

Edwardes Ruby​​(167ct) – British Museum of Natural History

Rosser Reeves Star Ruby (138.7ct) – Smithsonian Institution

De Long Star Ruby (100ct) – American Museum of Natural History

grovkrystall

Hva er Rubin?

Rubin er et medlem av edelsteinfamilien korund. Rubin er en slitesterk stein, faktisk er den det nest hardetste mineralet i universet etter diamanten. Rubin er av hardhet 9 på Mohs hardhetsskala, som er en logaritmisk skala fra 1-10 hvor 10 er hardest. Selv om rubin er rett etter diamant i Mohs skala er diamant 140 ganger hardere enn rubin. Ren korund er fargeløs og bare rød korund betraktes som en rubin. Alle andre farger av korund er ansett som en safir. For at korunden skal bli rød må det være visse mineraler tilstede i bergarten. Små spor av krom danner rubinens røde farge.

Rubinens farge

Akkurat som med smaragder, er rubinens ​​farge dens mest ettertraktede egenskap. Fargen på en rubin kan variere fra flammende oransje rød til en dyp lilla rød. Som tidligere nevnt klassifiseres kun rød korund som rubin. Alle andre farger er klassifisert som safir.

Tre kriterier blir målt ved fargevurderingen av en rubin:

Fargetone – fargens dybde. Gradene er mørk, medium eller lys. Middels til middels mørk anses som den beste tonen av rødt.

Fargenyanse – beskriver tilstedeværelse av andre farger. De grunnleggende fargetonene i rubin ​​er rød, oransje, og lilla.

Fargemetning – beskriver hvor jevn farge rubinen har, og om det er noen brune eller grå fargefelt i rubinen. I motsetning til diamanter som har forskjellig farge-graderingsystemer, mangler rubinen en praktisk metode for å karakterisere sin farge. Dette skyldes ekstreme spekter av ulike toner, nyanser og metninger i rubiner.

Den optimale fargen på en rubin er fargen av blodet fra strupen til en due sett på et hvitt ark. Dette var i gamledager måten å bedømme den flotteste fargen til en Rubin.

brilliantrubin

Rubinens slip

Den beste rubinslipen har et dybde-bredde forhold høyere enn diamantens brilliantslip. Hvis slipen er for dyp vil rubinen se mindre ut enn den er, men vil vise mer farge enn slip  med normale proporsjoner.

Å finne en perfekt slipt rubin er vanskelig uansett hvor i verden du befinner deg. Dette av to grunner. En grunn er siden rubiner er så verdifulle og sjeldne, er det få som kutter vekk den nødvendige mengden som skal til for å få riktige proposjoner. Annen grunn er at rubiner ofte dannes i en oktaedrisk form, som vanligvis er brede og flate. Dette er grunnen til at de fleste rubiner er svært grunne.

Forbedring

Å forbedre kvaliteten på edelstener er vanlig praksis i bransjen. Den vanligste forbedringen utført på rubin er varmebehandling. De fleste, om ikke alle rubiner i det nedre spekteret av markedet er varmebehandlet for å forbedre fargen.

En mindre akseptabel forbedring er glass fylling. Sprekker i steinen fylles ​​med blyglass, noe som vil dramatisk forbedre klarheten i steinen. Hvis farge må tilsettes blir glasspulveret blandet med kobber eller andre elementer som natrium, kalsium, og kalium fyllt. Glassfylling, hvis gjørt riktig, kan faktisk gjøre rubinen mer holdbar.

Andre edelstener som kan være av interesse