Ametyst

Ametyst

Historikk

Ametyst har blitt verdsatt siden antikken for sin skjønnhet og sjeldenhet. I antikken ble den brukt for å unngå effekten av å drikke for mye alkohol.

I middelalderen sa man at bruk av ametyst ville forhindre døden fra slangebitt eller skorpionstikk, mens Tyrkiske legender hevder at ametystkrystaller ville beskytte mot epilepsi eller galskap forårsaket av «det onde øyet.» Amuletter ble laget av ametyst for å beskytte brukeren mot mareritt og onde drømmer.

I dag er det fortsatt mange som mener at ametyster motvirker rusen fra alkohol, kurerer søvnløshet, bekjemper epilepsi, stopper hikke og andre krampeanfall, lindrer tannpine og letter solbrenthet.

Den fortryllende lilla fargen på ametysten har gjort den til en av de mest populære edelstenene i verden.

Hva er en ametyst?

Ametyst er en lilla variant av kvarts. Navnet ametyst kommer fra det greske ordet «amethystos», som kan oversettes til «edru». Ametyster var like kostbare som rubiner eller smaragder fram til starten av 1800-tallet. På det tidspunktet ble det oppdaget enorme ametystforekomster i Brasil som gjorde at verdien falt dramatisk.

Det som skiller ametysten fra andre varianter av kvarts er tilstedeværelsen av jern eller naturlig stråleeksponering. Slik får steinen sin lilla farge. Ved varmebehandling kan ametyster endre farge til gul-oransje (sitrin) eller lys grønn (prasiolitt).

Typer av ametyst

Ametyst finnes i alle deler av verden. Noen regioner produserer ametyster med en tydelig fargestil, for eksempel har ametyster fra Uruguay en tendens til å ha en dyp lilla-blå farge. Arizona-ametyster har en tendens til å ligne veldig på de som finnes i Uruguay. Ametyster som finnes i Russland, som også kalles sibiriske ametyster, er imidlertid dypt farget med røde og blå fargetoner. Sibiriske ametyster er sjeldne, så de pleier å være mer kostbare enn andre varianter. Afrikansk ametyst er kjent for en mørk lilla farge.

Siden ametyster er kvarts, kan de blandes med andre typer kvarts for å produsere en unik stein. Når ametyst blandes med bergkrystall vil den være lilla på toppen og enten hvit eller klar på bunnen.

I naturen kan du finne en blanding av lilla ametyst og gylden sitrin. Disse steinene har fått navnet ametrin. Det eneste stedet ametrin produseres i betydelige mengder er i Bolivia.

Edelstener som likner på ametyst

Lilla safir og lilla spinell kan lett forveksles med ametyster, men de er mer sjeldne og har en tendens til å koste langt mer enn ametyster. Begrepene «Bengalsk ametyst» og «Orientalsk ametyst» refererer faktisk til lilla safirer.

Iolitt kan også likne, men har en tendens til å være blåere enn ametyster.

Hvor finner man ametyst i naturen?

Som tidligere nevnt kan ametyster finnes over hele verden. Noen vanlige steder for ametystgruver inkluderer Uruguay, Russland, Sør -Afrika, Zambia, Madagaskar, Ontario, Bolivia, Mexico og deler av USA, inkludert Arizona, North Carolina, Maine og Georgia. Brasil er imidlertid den største produsenten av ametyster. Det er også funnet ametyst mange steder på Østlandet og i Sør-Norge.

Hvordan prises en ametyst?

Som diamanter kan verdien av ametyster bestemmes av «de fire C-ene»; Color, Clarity, Cut og Carat. Under oversatt til norsk. La oss se på egenskapene som bestemmer verdien av disse edelstenene i viktighetsrekkefølge.

Farge

De fineste ametystene vil ha en sterk rødlig lilla til lilla farge uten synlig fargesoner. Forhandlere har en tendens til å foretrekke steiner med rødlig lilla til mørk lilla farge, men ametysten må fortsatt være lys nok til at den ikke ser svart ut i svakt lys.

En ametysts verdi synker hvis det er noen brunaktig eller bronsefarget toning i steinen. Har steinen fargesoner vil det også redusere verdien av steinen dramatisk. Når en ametyst er for lys, reduseres verdien av steinen.

Klarhet

De fleste ametyster på markedet er øye-rene, noe som betyr at inneslutninger ikke kan sees med det blotte øye. Afrikanske ametyster har en tendens til å ha flere inneslutninger enn steiner fra Brasil. Heldigvis har noen afrikanske ametyster så bemerkelsesverdig farge at inneslutningene ikke er like store. Faktisk blir ametyster som har vakker farge, men øyesynlige inneslutninger ofte slipt som cabochon.

Slip

Ametyst finnes i en rekke sliper. Fasettsliper er vanlige med ametyster. Ametystene har ofte ujevn fargefordeling, noe som må tas i betraktning ved kutting av steinen for å få mest mulig ut av edelstenen.

Karat

Ametyster finnes i et stort spekter av størrelser. Siden prisen per karat ikke øker dramatisk med en større stein, er ametyst ofte brukt som et fokuspunkt i smykkedesign.

Hvordan ta vare på ametyst?

Ametyst kan rengjøres med varmt vann og mild såpe. Du kan bruke en myk klut eller tannbørste for å komme til. Les gjerne min guide til hvordan du kan rense smykker hjemme.

Det er også viktig å merke seg at ametyster bare er en 7/10 på Mohs hardhetsskala, så hardere edelstener kan ripe en ametyst.

For mye mer informasjon om ametyst og andre edelstener anbefaler jeg å sjekke ut Gemselect. De har også verdensklasse utvalg av edelstener til salgs.

Andre edelstener som kan være av interesse

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr