Hvordan rense smykker?

Hvordan rense smykker?

Gullsmeder benytter en maskin kalt en «Ultralyd» som bruker små bølger som rister løs skitt. Det er mulig å kjøpe en ultralyd-maskin til under 1 000 kr, men med mindre du skal rense smykker som har mange plasser du ikke kommer til, eller hvis du ofte renser mange smykker, så er dette unødvendig.

Selv så benytter jeg sjeldent min profesjonelle ultralyd. En gammel myk tannbørste og et vannbad er ofte det eneste du trenger for å få et fantastisk resultat.

Slik gjør du det

  1. Bland sammen et såpebad (se min oppskrift på dette lenger ned).
  2. Legg smykkene i såpebadet og la de ligge der i 10 minutter.
  3. Bruk en myk tannbørste og puss smykket forsiktig. 
  4. Skyll smykket godt i lunket vann fra springen. Pass på å blokkere sluket i tilfelle du mister smykket.

Ved å følge disse trinnene så vil du få smykker som ser nesten nye ut. Dette fungerer spesielt godt på gullsmykker med diamanter, eller smykker som har mange detaljer.

Min oppskrift på såpebad til vask av smykker

Bolle med vann, salmiakk og grønnsåpe
  • 5 dl varmt vann (så varmt du får det fra springen)
  • 1 kork salmiakk
  • 1 kork grønnsåpe

Ha vannet i en liten glassbolle og tilsett salmiakk og grønnsåpe. Rør lett rundt i løsningen og den er klar til bruk.

Pålimte steiner eller perler

Enkelte smykker har steiner eller perler som er limt fast i smykket. Perlesmykker må du være forsiktig med når du vasker. Aldri ha perler i en ultralyd! Det skader perlene. Jeg anbefaler at du endrer såpebadet slik at du bruker kroppstemperert vann i stedet for varmt vann. Det varme vannet er med på å løse opp limet som holder fast perlen, derfor burde du ikke ha for varmt vann.

Dersom du har smykker med steiner som er pålimt så vil jeg fraråde å benytte såpebad. Grunnen til at det er forskjell på steiner og perler er at perlene som oftest er limt fast i en liten pinne som stikker opp fra smykket. Denne gjør at perlene sitter godt fast. Steiner har derimot mindre feste og kan enklere løsne fra smykket. Prøv å rens smykket med lunket vann og en myk tannbørste i stedet. 

Rav

Smykker med rav burde behandles som perlesmykker da rav ofte er limt på smykket.  Et tips er å ta en dråpe olivenolje på fingeren og polere steinen. Tørk deretter over steinen for å fjerne overflødig olje.

Dette beskytter rav-steinen, og kan gjøre den klarere og blankere.

Emaljesmykker

Emalje kan lett sprekke dersom du bytter mellom varmt og kaldt vann for fort. Vær forsiktig med emalje og bruk heller et kaldere såpebad. Emaljen tåler å bli pusset med tannbørste så lenge emaljen er hel. 

Kjøpe en ultralyd/smykkerenser

Hos Clas Ohlson får du kjøpt en ultralyd til privatbruk.

Selv bruker jeg en Elma Ultrasonic industriell-maskin. Du får kjøpt denne hos blant annet Ravstedhus. Denne er litt for kostbar til privatbruk, men dersom du trenger en maskin som skal brukes mye så anbefaler jeg absolutt denne investeringen.

Elma Ultrasonic ultralyd

Pusse sølv som har oksidert

Det er ikke alltid nødvendig å kjøpe pussemiddel til sølv. Dersom overflaten du skal pusse er jevn, uten mange kriker og kroker, så kan du faktisk benytte deg av et vanlig mikrofiber kjøkkenhåndkle/pusseklut til briller, eller ketchup. Disse metodene gir ikke et like godt resultat som ekte sølvpuss, men i en knipe så fungerer de.

Mikrofiber

Her er prinsippet at jo høyere kvalitet du har på kluten/håndkleet, desto bedre resultat. Jeg synes pussekluten som følger med briller fungerer best. Oksidert sølv har et lag med kobberoksid som gjør at sølvet ser mørkt ut, og når du pusser vekk dette laget med kluten så overfører du oksiden til kluten. Det gjør at kluten blir møkkete. Bruk derfor en klut du ikke er så alt for glad i. 🙂 

Før og etter.

Ketchup

Smør inn smykket i ketchup og vent en halvtime. Puss deretter vekk ketchupen med papir. Etter dette anbefaler jeg å vaske smykket slik jeg har beskrevet høyere opp i artikkelen.

Før og etter.

Har du spørsmål så er du velkommen til å legge igjen en kommentar under. 🙂 Håper denne artikkelen var til hjelp!

Andre innlegg som kan være av interesse

3 9 votes
Var denne artikkelen nyttig?
Subscribe
Notify of

1 Kommentar
Eldste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr