Edelstenen Topas

Topas

Historisk sett ble alle edelsteiner som var gule, gylne og grønne i fargen kategorisert som Topas.

Topas er ingen sjelden edelstein. Man har funnet enkeltforekomster som veier flere kilo! I 1965 fant man i Ukraina en blå topas som veide nesten 100 kg. The Smithsonian Institute i Washington, USA har flere enorme topaser i utstilling. Enkelte av disse veier flere tusen carat! Navnet “Topas” kommer fra “Topasos”, et gammelt navn for øya Zebirget i Rødehavet.

Topas har blitt brukt de siste 2000 årene til en rekke ting. Det tidligste funnet av Topas er i den niende porten til Jerusalem. En av edelstener som danner grunnlaget for de tolv porter til City of Jerusalem er topas . Topas er et symbol for skjønnhet og prakt .

Topasens farge

Topas er en av de høyst elskede edelstenene vi vet om. Topas finnes i en rekke farger, mest ettertraktet av disse er den gyldne fargen som også er kjent som “Imperial Topas”. Andre fargevarianter inkluderer:

  • Hvit
  • Blå
  • Grønn
  • Rosa
  • Rød
  • Gul
Imperial Topas

Topasens slip

Topas slipes på mange måter. De vanligste er smaragdslip, brilliantslip for fargeløse Topaser, ovalslip, dråpeslip, cabochon og fancycut.

Stell

Behandlede Topaser, og naturtopaser fra området rundt Sibir er kjent for å falme i sollys. Topas er en skjør edelstein og må behandles deretter. Den ripes av edelsteiner som rubin, safir og diamant. Unngå raske endringer i temperatur. Unngå direkte støt mot steinen.

Topas er fødselstein for måneden november, og dermed Skyttens zodiakstein.

Andre edelstener som kan være av interesse