Edelstenen Smaragd

Smaragd

Smaragden utstråler en grønnaktig farge som kjennetegner edelsteinens skjønnhet. I noen tilfeller kan smaragder være mer verdifulle enn diamanter.

Hvis du er heldig nok til å ha en smaragd som passer i håndflaten din, kan den bli verdsatt på godt over en million dollar. Selvfølgelig avhengig av farge og kvalitet. Smaragder er i beryllfamilien. De er dannet av en kombinasjon av elementene aluminium og silisium og med det mer sjeldne elementet beryllium. Små mengder av sporstoffene krom eller vanadium gir smaragden sin karakteristiske grønne farge.

Historie

Ordet smaragd har fått sitt navn fra det gamle franske ordet «emerald» eller det greske ordet «smaragdos», begge kan oversettes til “grønn stein”. Smaragd regnes som den tradisjonelle fødselsteinen for mai, samt den astrologiske steinen for stjernetegnene Tyren, Krepsen og Tvillingene.

Det første kjente funn av smaragder ble gjort i nærheten av Rødehavet i Egypt,  70 mil sørøst for Kairo. Mellom 3000 – 1500 f.Kr. ble disse gruvene, senere kjent som Cleopatras gruver, utnyttet av de egyptiske faraoene. Disse gruvene ble gjenoppdaget i 1817, men hadde allerede da blitt tømt for smaragder.

Mogul Emerald
Mogul Emerald

En av de største og mest berømte smaragdene er «Mogul Emerald». Den ble oppdaget i 1695 under Mogul-dynastiet, og veide ca 217,8 carat. Denne smaragden ble auksjonert bort i Londons auksjonshus Christies for nært 13 millioner kroner. En annen kjent smaragd som vises frem i New Yorks National Museum er «Patricia» og er oppgitt til å veie 632 carat. Denne smaragden tilhørte den indiske keiseren Jehangir.

Smaragdens 4C’er

I likhet med diamant vurderer man smaragdens verdi utifra fire kriterier; farge, slip, klarhet og carat. I motsetning til diamanter, som primært spiller på klarhet og briljans, bedømmes smaragdens verdi hovedsakelig utifra farge.

Farge

Fargen er den viktigste av alle egenskaper når man vurderer verdien av smaragder. Fargen oppstår som et biprodukt av små mengder krom eller vanadium i mineralet. Det er i hovedsak 4 forskjellige fargeklasser for smaragdene.

  • For Mørk – Denne typen smaragd kommer i en svært mørk grønn farge. Disse smaragdene er billige og minst verdifulle av alle smaragdene.
  • For Blå – Denne typen smaragder anses ikke som “ekte” smaragder på grunn av mangel av grønnfarge. Steinene er ofte bleke i fargen.
  • For Gul – Disse smaragdene har en nyanse av gult og kan komme nær smaragdgrønt.
  • Smaragdgrønt – Denne grønnfargen har en perfekt blanding av blå og gule fargetoner. Disse er de mest verdifulle smaragdene.
Flott smaragd
Smaragdslip

Klarhet

Som nevnt før i motsetning til diamant er ikke smaragd så avhengig av klarhet. Inneslutninger er så vanlig i smaragder at det ikke påvirker dens skjønnhet. Siden smaragder er så sterkt innesluttede, må en høy prosentandel av grove smaragder kuttes for å skape en edelstein.

I motsetning til diamant trenger du ikke en lupe for å vurdere smaragdens klarhet. Smaragden graderes nemlig med det blotte øyet, hvis den ikke har noen inneslutninger, sies det at smaragden er feilfri.

Slip

En godt slipt smaragd gir smaragden et flottere indre spill og gir steinen sin legendariske skjønnhet. Slipen er ikke så viktig for smaragd, siden det som nevnt tidligere er fargen gjør den verdifull.

Den ideelle smaragdslipen er symmetrisk og har ensartede fasetter som gir maksimal farge og glans. Er slipen for grunn vil lyset bli tapt på bunnen av steinen og smaragden oppnår ikke sin maksimale glans. Er derimot slipen for dyp vil lyset slippe ut av sidene av steinen og smaragden blir mørk.

Siden smaragder er så kostbare og verdien delvis basert på vekt, er steinsliperen innstilt på å spare så mye av steinen som mulig. Også formen av den uslipte smaragden vil forhåndsbestemme den endelige slipen til smaragden. Runde smaragder er minst vanlig fordi du må kaste bort mer materiale ved å slipe en rund stein.

“Smaragdslip” er den vanligste slipen for smaragder, og er sett å som den optimale slipen for smaragder.

Carat

Bare fordi en smaragd er stor betyr ikke det at den er dyr, likeså hvis en smaragd er liten er den ikke lite verdifull. Selvfølgelig vil en 10 carats smaragd bli verdsatt mer enn en 2 carat smaragd, hvis forutsatt at de begge hadde samme kvalitet (farge, slip og klarhet).

Dermed blir farge, slip og klarhet egenskaper som blir tatt mer hensyn til enn vekt. Les mer om de fire C’ene her. 

Forbedring

De siste hundre årene har edelsteinentusiaster oppdaget og utviklet teknikker for å forbedre edelstener. Denne prosessen er kjent som oljebehandlingsprosessen. Dette ble gjort for å dekke tilstedeværelsen av sprekker, mangler, og urenheter. Denne prosessen krever at smaragden renses, vanligvis vasket i syre og etterpå behandlet med sedertreolje eller hvilken som helst annen syntetisk olje.

Denne bruken av olje er godt akseptert i edelsteinhandelen, men praksis som bruker grønnfarget olje er ikke akseptert.

Smaragder behandlet med olje kan være utsatt for sprekker og knekke etter et par år. Dette er på grunn av at oljen avtar og gjør smaragden sprøere.

Andre edelstener som kan være av interesse

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr