Håndgravering

Håndgravering er et av de eldste yrkene vi har. Det tidligste beviset på håndgravering er over 60 000 år gammelt, altså fra midten av steinalderen og kommer fra Afrika.  Første bevis av håndgravering på smykker stammer fra rundt år 1000 f.kristus.

I middelalderen ble håndgravering brukt til bl.a. å dekorere rustningene til viktige personer. Et eksempel på håndgravering av rustning er Henry VIII’s rustning. Rustningen dekker både ridder og hest. Når man ser rustningen på nært hold ser man at hele rustningen er dekt av gravering. Denne befinner seg i Tower of London.

Koppertrykk gravering
Koppertrykk gravering av William Miller (1796-1882).

Koppertrykk

På 1430-tallet begynte man med graveringsformen kalt «koppertrykk». Koppertrykk ble brukt til å produsere et større antall kopier av bl.a. malerier. Her graverer man tynne linjer i forskjellige retninger for å uttrykke form. Se bildet av William Miller. Dette er et flott eksempel på hvordan enkle linjer danner et fantastisk motiv!

Våpengravering

Så lenge våpen har eksistert har de blitt dekorert med vakker håndgravering. Det er på begynnelsen av 1800-tallet man ser at våpengravering virkelig blir populært. Graveringene på våpen er av annen type enn graveringen man finner på smykker. Man har gjerne jaktscener omkranset i vakkert utførte slynger.

Klassisk våpengravering innebærer intrikate mønstre ofte med blomster som hovedtema.

Oversikt over vanlige stikler
Oversikt over vanlige stikler

En stikkel også kalt en burin

Er verktøyet en håndgravør bruker mest. En stikkel er et stykke stål som ofte er festet i et soppformet håndtak. Stålet er ofte valset flatt og slipt i enden som en kniv.

Stikkelens jobb er å kutte metallet gravøren ønsker for å skape den effekten han eller hun er ute etter. Kuttet stikkelen lager blir bestemt av formen dens. Det finnes flere former å velge i:

  • Rund
  • Kniv
  • Onglette
  • Firkant
  • Flat

Det finnes også flere typer stikler, og varianter av disse. Av de du ser på lista her bruker jeg sjeldent andre enn V-formede og flate stikler.

Før dyttet gravøren stiklen fremover med egen makt. Et resultat av dette er at gravørene lett fikk betennelse i armen. Det finnes fortsatt gravører som graverer slik som i gamle dager.

Slik ser en gammeldags stikkel ut.
Her ser du en av mine gammeldagse stikler

På 1970-tallet kom den pneumatiske gravørstikkelen GraverMeister fra GRS. Denne maskinen omdanner komprimert luft fra en kompressor til vibrasjoner i stikkelen. Dette muliggjør å gravere i svært mye hardere materialer enn tidligere mulig. Systemet eliminerer også at man må dytte stikkelen selv.

Det som var en revolusjon innen gravørfaget nådde ikke Norge før jeg startet å håndgravere i Januar i år. Selv bruker jeg et langt mer avansert system enn GraverMeister fra ’70-tallet.

Steve Lindsay

Steve Lindsay Classic Airgraver
Steve Lindsay Classic Airgraver, verktøyet jeg foretrekker til håndgravering

Systemet til Steve Lindsay er uten tvil overlegent alle GRS sine systemer. Systemet omdanner den komprimerte luften til vibrasjoner i håndstykket. I motsetning til GRS som trenger en egen kontrollboks for å gjøre det samme. Med vibrasjonene i håndstykket får man mye raskere respons i systemet.

Andre innlegg som kan være av interesse

0 0 votes
Var denne artikkelen nyttig?
Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
Eldste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr