Fosback Design

Lær deg å gravere som en gravør

Jeg har ingen tall på hvor mange håndgravører det finnes i dag. Jeg har æren av å kjenne to gravører som har drevet i faget i over 50 år.

Problemet jeg ser er at ingen i generasjonen 1950-1970 utdannet seg som gravør. Det er litt feil å si, fordi jeg vet at gravørene jeg nevnte over hadde lærlinger. Men det er etter min kjennskap ingen av disse som graverer lenger.

Så hva skjer når den eldre generasjonen gravører forsvinner?

Det finnes helt sikkert mange hobbygravører i Norge, men hvor mange av disse er villige til å ofre sine jobber for en usikker fremtid som heltidsgravør?

Jeg har blitt kontaktet av flere personer som ønsker å lære seg å gravere, og det er mitt personlige mål å hjelpe alle jeg kan med dette. Det siste jeg vil er at lidenskapen min skal sakte dø ut!

 1. Hvor skal jeg starte?
 2. Hva trenger jeg?
 3. Hvordan slipe en stikkel?
 4. Graveringsdesign
 5. Gravør ressurser

Hvor skal jeg starte?

Hvis du ønsker å gravere i myke metaller som kobber, messing, sølv, og gull kan du starte med et lavt budsjett. Men som alle ting lønner deg seg å investere i godt verktøy helt fra starten.

Jeg har selv vært gjennom en hel del forskjellige verktøy før jeg landet på mine foretrukne verktøy og fremgangsmåter. Som du kanskje har lest på bloggen min så er jeg utdannet gullsmed. Jeg hadde allerede en viss kunnskap om stikler da jeg startet seriøst med gravering.

Prøv å gravere med et begrenset budsjett

Det eneste du egentlig trenger er noe å gravere på, og noe å gravere med. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å øve på rette overflater, så en rett kobberplate er perfekt! Når du skal velge verktøyet du skal bruke må du vurdere flere ting. Skal du drive med dette som en seriøs hobby? Er dette bare noe du vil prøve?

Hvis du bare vil få følelsen for gravering og ikke har et stort budsjett kan du faktisk gravere med en skrutrekker. Ja, en skrutrekker! Du må slipe den i enden så den er skarp, så kan du få følelsen av hvordan det er å kutte i metall.

Jeg må legge til at det er vanskelig, i grenseland umulig å slipe en skrutrekker så den kutter på en kontrollert måte når du ikke kjenner til riktige geometrier. Dette er bare for å gi deg følelsen for hvordan det er å kutte i metall.

Det er en uvandt følelse, men når du har gjort det en stund blir det veldig avhengighetsdannende!

Du er herved advart.

Hva trenger jeg?

OK, så du har prøvd å gravere og du ønsker å fortsette med gravering som en hobby. Det neste steget i prosessen er å kjøpe ordentlig verktøy. I gamle dager brukte man enten en burin, som er en håndkraftregulert stikkel, eller hammer og chisel. I dag er disse verktøyene forént i et verktøy kalt et pneumatisk håndstykke. Disse har et innvendig stempel som ved hjelp av luftimpulser hamrer bak på stikkelen. Hvor fort de hamrer, og hvor hardt kan enkelt reguleres.

Valget av verktøy vil i stor grad være påvirket av budsjettet ditt. Moderne pneumatiske håndstykker er kostbare. Men selv med et lavt budsjett vil du kunne klare å gravere like bra som med et moderne håndstykke. Det krever bare mer av deg i form av tålmodighet og stahet.

Begrenset budsjett – Fra 2000 kr

Som nevnt tidligere trenger du ikke stort for å kunne gravere flotte kunstverk. Gravørene i Italia graverer med et liknende oppsett som jeg vil foreslå for deg her.

Gravørstikler

Det er to komponenter du trenger for å få en komplett gravørstikkel. Du trenger et håndtak, og stikkelstål.
Jeg anbefaler deg på det sterkeste å begynne med et sett fra Lindsay Tools. Disse setter deg på en riktig kurs fra starten av, noe som gjør at du vil lære raskere. I settet får du nesten alt du trenger til å starte. Steve Lindsay lager verktøy av høyeste kvalitet. Velger du disse verktøyene vil du ikke angre, og du vil kunne bruke de samme verktøyene om 30 år.

Gravørsett fra Lindsay Tools. Se etter «Manual Palm-Push stainless graver, wrench with Lindsay sharpener». Når du kjøper denne får du valget mellom flere maler og slipesteiner, jeg anbefaler deg på det sterkeste å velge «Universal 116 degree» og 600 grit. Det er veldig lurt og også ha 260 grit stein da det kan fort ta lang tid å slipe en uslipt stikkel den første gangen med 600 grit.

Forstørrelse

Du vil trenge forstørrelse for å se hva du graverer. Biltema har en helt ok hodelupe. Jeg har denne selv, den har hjulpet meg de gangene jeg ikke har hatt mikroskop. Du finner hodelupa her.

Høyt budsjett – Fra 24 000 kr

Jeg har prøvd to systemer, GRS Gravermax G8, og Lindsay Classic. Prisene vil variere over tid, men da jeg kjøpte de kostet GRS systemet ca. 15 000 kr. Det er kun for systemet og et håndstykke, ikke for stikler og utstyr for stikkelsliping.

Lindsay Classic systemet kostet ca. 10 000 kr. Her får du en pakke med graveringssystem, 10 stikler, og alt du trenger for å slipe stiklene perfekt hver gang.

Hvilket system burde jeg kjøpe?

Ut i fra pris ville du nok trodd at GRS har det beste systemet. Og spør du en annen gravør kan det veldig godt hende at personen anbefaler deg GRS. Men jeg er hodestups forelsket i Lindsay sine verktøy. De er rett og slett fantastiske. Hvert håndstykke er håndlaget av Steve Lindsay selv. Når du kjøper verktøy fra Steve følger han personlig opp at alt går som det skal. Han er en fantastisk person som ringer deg personlig hvis det er noe feil med systemet. Han yter den beste servicen det er mulig å få. Enkelt og greit.

For å argumentere for hvorfor Lindsay Classic eller Lindsay PalmControl er det rette valget utdyper jeg;

 1. Lindsay systemene har ikke en stor stygg kontrollboks som GRS systemets kontrollboks.
 2. Følsomheten i håndstykket fra Lindsay er overlegent. Håndstykket leverer et imponerende spekter av trinnløs kontroll.
 3. Lindsay Classic ser ut som en gammeldags stikkel. Den føles som en gammeldags stikkel. De ser fantastiske ut!

De tre punktene over er mer enn nok for meg til å anbefale å kjøpe Lindsay sitt system. Lindsay har også håndstykker som kan brukes som de gammeldagse stiklene hvis du heller vil prøve det først.

Du kan kjøpe Lindsay sine graveringssystemer her. Når du kjøper kan du gjerne nevne at du kom via denne siden, det gir ikke meg noe fortjeneste, bare en koselig melding fra Steve hvis jeg er heldig.

Om du vil ta en titt på GRS sine systemer har Ravstedshus vært veldig behjelpelige med alle mine forespørsler. Du kan jo ta en titt på alt graveringsutstyr de har her.

Tilleggsutstyr

For å kunne bruke disse pneumatiske håndstykkene vil du trenge en kompressor. De fleste vet at kompressorer bråker forferdelig. Heldigvis finnes det en løsning!

Silentaire_20A

Silentaire Kompressor

Silentaire produserer kompressorer som er svært lydsvake. Disse kan du fint ha i en leilighet uten at de er til bry. Disse har samme motor som kjøleskapet ditt, så du kan forvente ca. samme lydnivå.

Gravørkule og Thermo-Loc

grs_gravorkule

Du vil også trenge noe å holde det du skal gravere med. Da er ditt beste valg GRS sin gravørkule. Her følger det med masse ekstrautstyr som hjelper deg å feste det meste. Kjøper du med Thermo-Loc vil du ha mulighet til å feste selv de vanskeligste formene. Thermo-Loc varmes i mikroen så den blir myk.

Når den avkjøles stivner den så den er så hard som vanlig plast.

Forstørrelse – Mikroskop eller hodelupe?

Du har noe å gravere med, og noe å feste det du skal gravere på. Det neste utstyret du burde ha er forstørrelse. Har du godt syn og skal gravere store graveringer holder det med en god hodelupe. Jeg foretrekker å gravere under mikroskop, da får jeg alle detaljene jeg ønsker.amscope_mikroskop

Mikroskoper finnes i alle størrelser, og til svært mange ulike formål. Som med det meste får man det man betaler for, mikroskop er intet unntak. For et graveringsmikroskop i skikkelig kvalitet må du ut med 15-20 000kr og oppover. Jeg har hele tiden brukt amscope mikroskop. Disse gir god nok kvalitet for meg, men jeg har godt syn og god belysning.

Et dyrere mikroskop vil gi mer lysskarphet og mindre forvridning av bildet mot kanten av synsfeltet. Gode merker som ofte er brukt av gravører er Meij, og Leica.
Kjøper du amscope må du huske å beregne mer frakt enn mikroskopet koster, pluss toll inn til Norge. Jeg har kjøpt to amscope systemer, begge kostet meg mellom 5 000 og 6 000 kr.

I dag hadde jeg ikke klart meg uten mikroskop.

Hvilke stikler burde jeg kjøpe?

Oversikt over vanlige stikler

Det finnes mange forskjellige stikler. I utgangspunktet bruker jeg kun to typer stikler; flat, og firkant.

Hvilke stikler du burde kjøpe spørs på hva du skal gravere. Liker du Western Brightcut gravering bruker de utelukkende flatstikler. Vil du derimot gravere tysk våpengravering bruker man utelukkende v-stikler. Vil du gravere skrift på sølv trenger du flere størrelser av flat, rund, og firkant helt ut i fra hvilken skrifttype du skal gravere.

Jeg anbefaler deg å starte med firkantstikkelen. Få en følelse for hvordan det er å gravere med den før du går over på neste stikkel. Som jeg nevnte over bruker jeg stort sett bare firkant- og flatstikkel, så for meg virker det smartest å øve med disse to. Jeg har aldri hatt bruk for kniv og onglette stikler.

Hvordan slipe en stikkel?

Som jeg anbefaler over så er den enkleste måten å slipe stikler på å bruke Steve Lindsays mal-system.

Før slipte man stiklene for hånd på et arkansasbryne. Man måtte ha en enorm kontroll over hvilken vinkel man slipte stikkelen i. Bommer man med et par graders vinkel blir stikkelen håpløs å gravere med. En slik kontroll tar mange år å få til, og selv erfarne gravører klarer aldri å slipe helt likt to ganger. I dag er stiklene laget av ståltyper som er så harde at de ikke kan slipes med arkansas, så slipesystemet bruker diamantbryner.

Det er av den grunn Steve Lindsay patenterte et genialt enkelt system for å alltid kunne stikkelen likt. Med forutsigbar geometri er lærekurven for gravering mye kortere. Du slipper å bekymre deg for om vinkelen er for høy eller lav for arbeidet du skal utføre. I stedet for å skrive en lang beskrivelse har jeg funnet en flott video laget av min kollega Tim Wells der han forklarer hvordan malene fungerer.

Graveringsdesign

Å kunne designe ditt eget motiv for gravering gir deg en enorm frihet. Lærer du deg reglene for de forskjellige designkategoriene vil du mye raskere lære de, og raskere komme i gang med graveringen.

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å tegne mer enn du graverer. Du vil nå et punkt hvor du klarer å gravere alt du klarer å tegne. Da er det bare fantasien og tegneferdighetene dine som setter grenser for hva du kan gravere. Ingenting er mer frustrerende enn å vite at du kan gravere på et profesjonelt nivå, men du blir stoppet av din evne til å komme opp med nye design.

Studer hva andre gravører gjør, og prøv å kopiere stilen deres så nært som mulig. Ved å hele tiden finne nye kilder til inspirasjon vil du naturlig danne deg din egen stil. I starten ser du sikkert på denne stilen som en «feil» fordi du føler at du ikke klarer å gravere det du ønsker. Studer mange forskjellige stiler og graveringskategorier. Ved å kopiere alle disse vil du finne ut hva du liker og ikke liker å gravere. Du starter kanskje med lysten til å gravere skrift, men når du har prøvd å gravere en scroll så ser du at det er mye morsommere.

Etterhvert vil du danne deg en distinkt måte å utføre alle aspekter av gravering, og disse aspektene vil definere deg som gravør.

Nederst i denne artikkelen finner du en ressursboks med bilder av graveringer, videoer, flere bøker jeg anbefaler, samt en liten liste over forum du burde bli medlem av. I disse forumene finner du verdens flinkeste gravører. Disse deler sine erfaringer og nyeste graveringer regelmessig.
Jeg anbefaler også å skaffe så mange bøker om design (rosemaling, treskjæring, tegning, vektortegning, osv.) du kan få tak i. Oversett og benytt kunnskapen fra bøkene i graveringene dine.

Akantusranker

Akantusplanten er et av designelementene vi har som har påvirket kunsthistorien i størst grad.

Akantus brukes i arkitektur, møbler, malerier, og ja, graveringer. Det er spesielt den abstraherte versjonen vi finner i gravering. Disse designene kalles på norsk akantusranker og på engelsk kalles de «scrolls». Bak disse designene ligger det imponerende mange anatomiske regler. Det er anbefalt at du lærer deg disse reglene før du begynner å designe dine egne graveringer. Anbefalt lesestoff: Ron Smiths Advanced Drawing of Scrolls: For Engraving Artists, Designers, Craftsmen. Her finner du all informasjonen du trenger om anatomien til akantusranker i våpengravering.

Akantusranker

En kjenner av design vil umiddelbart se om anatomien til akantusene dine er riktig eller ikke. Som i tegning generelt kan du være aldri så god på detaljer, men klarer du ikke tegne med riktige proporsjoner og anatomi vil tegningen ikke være vellykket.

Hvordan overføre mønsteret til metall?

Det er fint å kunne designe på papir, men hvordan får du det du har tegnet på papiret over på gjenstanden du skal gravere?

Det finnes flere måter, noen enklere enn andre. Her er to av mine favoritter;

 1. Tegn direkte på gjenstanden – Den enkleste måten er å tegne designet rett på gjenstanden som skal graveres. Du tegner enklest på metall med en CD-penn. Problemet med disse er at tuppen ofte er så tykk at linjene ender opp to til fem ganger så tykke som linjen du egentlig skal gravere. Da blir det lett å gravere feil! En bedre måte å tegne på metall er å dekke overflaten med matt hvit maling. I mange år har gravører sverget til Winsor & Newton Chinese White. Du kan like så godt bruke en annen hvittone hvis du ikke finner akkurat Chinese White. Malingen burde være en akvarell eller akrylmaling, da er det lettere å vaske den av etterpå. Bruk lillefingeren og ha på så lite maling du klarer. Du behøver ikke et opakt lag med maling, bare så overflaten blir frostet. La malingen tørke godt. Nå kan du bruke en trykkblyant, jeg bruker en 0,3mm trykkblyant, til å tegne designet ditt. Når designet er ferdig sprayer du det med litt fixativ-spray. Denne fås bl.a. hos Panduro Hobby. Det kan være problematisk å få hvitmalingen til å feste seg til enkelte overflater. Jeg lærte av mine eldre kollegaer at man før brukte et produkt kalt «gummigutt». Du kan kjøpe gummigutt fra Danmark fra Nidaros-Handel.dk. (Takk til Tor Schmedling, det var han som fant denne forhandleren for meg.) Bland gummiguttpulveret med rødsprit. Ikke ha for mye gummigutt i blandingen. Bland godt og påfør på overflaten med en Q-Tip. Spriten fordamper og forlater en hvit hinne på metallet du kan tegne på.
 2. Overføring med laserprinter – Den beste fremgangsmåten etter min mening er å ta bilde av gjenstanden og designe graveringen digitalt med tegnebrett. Jeg diskuterer hvordan du går frem for å gjøre det lenger ned i dette innlegget. Når designet er ferdig printer du det ut speilvendt i riktig størrelse. Et viktig poeng er at du bruker en laserprinter av Samsung ML-serien. Disse har en toner som fungerer med følgende teknikk. Klipp ut designet slik at du klarer å legge arket opp ned på gjenstanden du skal gravere. Gå over overflaten med en papirklut du dypper i aceton. Da renses overflaten for fett. Legg så på arket. Nå kan du godt teipe fast papiret så det ikke flytter seg, for det er veldig viktig at du ikke beveger arket under neste skritt. Nå dypper du en papirklut eller Q-tip i aceton. Hvor mye aceton du trenger er noe bare erfaring kan lære deg. Stryk så over baksiden av arket med acetonen. Da løsner du toneren på arket så den fester seg på metallet i stedet for arket. Det du sitter igjen med er en veldig tydelig utskrift av designet ditt direkte på metallet. Spray så over designet med fixativ-sprayen.

Har du flere spørsmål må du bare spørre meg. Send inn et spørsmål her.

Ressurser

Steve Lindsay

Sam Alfano

Mike Dubber

Bøker og Tutorials

Diverse tutorials: Skulpturering, Scrimshaw, Akantusranker, Keltiske knuter
Hand Engraving Glossary – Ordbok for gravører
Jewelry Engravers Manual – Lær å gravere i edelmetaller
Art of Engraving: A book of instructions – Gravørens bibel!

Forum

Hand Engraving Forum – av Steve Lindsay
The Engravers Café – av Sam Alfano

Personer av interesse

Steve Lindsay
Sam Alfano
Phil Coggan
Christian Decamillis
Mike Dubber
Ron Smith
Barry Lee Hands
Roland Baptiste

10 kommentarer på “Lær deg å gravere som en gravør

 1. Fin side du har. Jeg har kjøpt grs sin sorte box med pam control, pluss slipe systemet til grs med justerbar stikkel holder for sliping, samt et sereo mikroskop. Nå gjenstår det å lære å bruke godsakene. Jeg har laget en graver kule selv. Den fungerer helt fint. Hvem er det som er flinke til å gravere her på berget?
  Mvh
  Karl Erik Selvig

  1. Hei Karl Erik!

   Takk for det. 🙂

   Det var en klok avgjørelse å kjøpe et pålitelig slipesystem. Dette er det største hinderet for rask læring i faget.
   Det som er viktig å få til for deg nå er en turntable til gravørkulen. Uten det vil graveringen din være ute av senter relativt fort når du graverer med mikroskop. Jeg bruker shimpo sin turntable. (https://www.kentuckymudworks.com/images/bin/175.jpg)

   Det er få gravører her i Norge. Jeg har på ingen måte en komplett liste over alle. To av de jeg kjenner er nå pensjonister, og dessverre lite villige til å lære bort. Den eneste personen som har kurs i Norge etter min kjennskap er Ane Haugen. Hun bruker ikke mikroskop eller luftassistert utstyr, men gjør alt på gamlemåten. Hun har lært det hun kan direkte av en læremester i utlandet.

   Den beste måten å lære faget er nok en heftig dose lærevilje blandet med mange timer med lesing og videotitting. Slik jeg lærte meg faget var å følge med på forum, se youtubevideoer av kjente gravører, lese bøker og rett og slett bare gravere de motivene jeg hadde lyst til. I starten graverte jeg linjer, sirkler, trekanter, firkanter, og liknende konstruerte mønstre. Etterhvert ble mønstrene mer og mer avanserte.

   Dersom du ønsker å ta et kurs med Ane, kan du kontakte henne på contact@ane.gallery.

   Uansett ønsker jeg deg lykke til! 🙂

 2. Bruker man de samme stilkene til horn/gevir og ben
  har lyst til og prøve noe av dette, er det kurs på dette?

  Mvh.
  KG

  1. Hei Kjell Gunnar!

   Jeg har dessverre ingen personlig erfaring med gravering i horn eller bein. Det kan godt være at stiklene kan benyttes, men de graveringene jeg har sett i horn/bein/tann er en graveringsform kalt «Scrimshaw». Scrimshaw handler om å lage tusenvis av små prikker i materialet, og under forstørring er teknikken den samme som laserprintede motiver. Jo flere prikker man plasserer sammen jo mørkere blir resultatet. Du kan lese mer om scrimshaw her: http://en.wikipedia.org/wiki/Scrimshaw

   Jeg vet dessverre ikke om noen som utfører Scrimshaw i Norge. Jeg har blitt spurt om dette flere ganger tidligere, så interessen er helt klart tilstede. 🙂

  1. Ser jeg har glemt å svare deg, beklager!

   Dersom noen lurer i fremtiden så svarer jeg uansett. 🙂

   Jeg bruker flere måter å farge et motiv. I sølv så pleier jeg å oksidere sølvet, og så bruke fin stålull for å polere vekk oksiden. Det skaper et røft utseende som jeg liker.

   I stål så pleier man ikke å trenge å farge et motiv, da vinklene på kuttet fra graveringen gjør at linjene ser mørke ut. Men dersom jeg føler jeg trenger ekstra effekt så bruker jeg enten epoxy emaljelakk, eller svart hammerite-lakk. 🙂

 3. Hei.
  Jeg ser at dette er et gammelt innlegg, men håper allikevel du ser kommentaren og kan gi litt svar!
  Jeg leser og leser til øyet blir stort og vått; for å få en myk start på denne nylig oppdaga hobbyen så skulle jeg gjerne sett litt priser og muligheter på utstyr. Jeg ser jo hos Lindsay at det finnes mye utstyr å velge ifra, men lurer på hvilke du nå vil anbefale? (kan ikke se det du nevnte over her i innlegget). Gjerne om du har en komplett oversikt over hva man trenger for en god start?

  I tillegg lurer jeg jo på om det er noe butikker/ distributører av denne typen utstyr her i Norge som jeg kan se på?
  Som sagt, lavt budsjett til å begynne med – men jeg har veldig lyst til å være dette! Er allerede en ivrig tegner/ maler, så dette kunne det vært gøy å fortsette med 🙂

  1. Hei Laila,

   Det er gøy at du ønsker å lære deg å gravere. 🙂 Jeg har forsøkt å gi forslag til ulike nivåer i dette blogginnlegget, men sannheten er at hva du trenger varierer veldig etter hva du ønsker å gravere på og hvilket budsjett du har.

   Jeg har sett fantastiske graveringer gjort av personer som ikke har mye penger, men som i stedet for penger investerer sin egen tid til å lære seg faget. Har du penger så kan du komme i gang raskere fordi du har tilgang på bedre utstyr, men ingenting kan stoppe deg fra å lære faget med selv de enkleste verktøyene.

   Når det kommer til distributører så finnes det tre alternativer:
   Nogusra – nogusra.no
   K.A. Rasmussen – ka-rasmussen.no
   Ravstedhus – ravstedhus.no

   På et lavt budsjett så anbefaler jeg å investere i gammeldagse stikler, men at du investerer i en ordentlig slipe-rig. Det som er det største hinderet for at du skal lære deg å gravere er stikler som er slipt forskjellig fra gang til gang. Da vil vinkelen du holder stikkelen i være forskjellig hver gang du sliper. Jeg vil varmt anbefale Lindsay sitt slipeverktøy da det er veldig enkelt å bruke, og gir et fantastisk resultat hver eneste gang.

   Her finner du et utvalg av hans slipeverktøy: http://www.airgraver.com/sharpening.htm. Jeg vil anbefale deg å velge pakken han kaller «Sharpener set with basic templates; Includes: Sharpener with fixture and all four diamond bench stones (260, 600, 1200, 2000), plus 4 templates: Universal 116 degree, Detailing, 105, and Flat & Knife Combo.» Det koster, men da har du slipeverktøyet du trenger i mange, mange år.

   For håndtak så burde du velge den som heter «Manual Palm-Push adjustable length graver» som du finner her: http://www.airgraver.com/Manual-Engraving-Tools.htm

   Du vil trenge stikler, jeg bruker stort sett bare Carbalt, men du kan godt velge de billigste hvis du bare graverer i myke metaller. http://www.airgraver.com/graver-blanks.htm

   For å holde det du skal gravere så startet jeg med en slik: http://www.ebay.com/itm/UNIVERSAL-WORK-HOLDER-PEG-CLAMP-JEWELERS-HAND-TOOL-ENGRAVERS-TOOL-ST493-/121948693657?hash=item1c64b56499:g:G-0AAOSwsN9XBrv3 (jeg går ikke god for selgeren her, men mener at jeg kjøpte en slik som likner på denne.)

   Det er den billigste løsningen for å gi deg en god start. 🙂 Som sagt så finnes det mange måter å nå målet her, jeg håper du når ditt! 🙂

 4. Hei!
  Er i den spede begynnelse med å lære meg gravering.Har en kjenning som kan dette,men siden det tydeligvis har skjedd noe med konsistensen på blekk/farge er det vanskelig å få overført design på evner/metall.Vi har prøvd fargeskriver og overhead ark,men overføringen blir lite detaljert.Derfor lurte vi på hvilken metode du bruker til overføring,og hvilke utstyr som trengs.Vi snakker om gravering under mikroskop.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *