Produksjon av smykker del 1

CAD – Computer Aided Design

I dag blir nesten alt vi ser først laget i CAD. Om det er bilen din eller skoene dine så har noen laget designet ved bruk av CAD. I flere tiår har man tatt i bruk CAD som et hjelpemiddel, men det er først de siste årene dette hjelpemiddelet har nådd smykkebransjen.

CAD har revolusjonert måten vi designer på! Før CAD tegnet man alt for hånd med penn og papir. Hvis man skulle gjøre en endring i design måtte man tegne deler av, og noen ganger hele designet, på nytt! Hvert år blir CAD mer avansert, og samtidig mer brukervennlig. På nåværende stadie er det å gjøre en liten endring ofte veldig enkelt sammenliknet med før.

Her er en link til deg som er interessert i historien til CAD.

Med CAD kan man lage smykker som er svært tidkrevende, og derfor også svært kostbart å lage ellers. Nært sagt alle smykker man finner hos gullsmeder i dag har vært igjennom en omfattende prosess der CAD er essensielt.

Du har kanskje sett smykker som er dekt av steiner? Med CAD gjøres dette effektivt. Smykket produseres ferdig med plass til steinen, hvorav før gjorde man dette manuelt. Dette er grunnen til at man i dag har langt flere «billige» smykker med mange steiner.

En annen fordel med CAD er nøyaktighet. Man kan produsere smykker med f.eks firmalogoer med stor nøyaktighet.

Gemvision Matrix

Her er et bilde renderet i Matrix. Jeg har med vilje gjort så man ser linjene smykket består av.

Jeg bruker en programpakke kalt Matrix i produksjon av smykker. Matrix er et tilleggsprogram til det velkjente Rhinoceros.

Matrix er produsert for gullsmeder, og det merkes i brukergrensesnittet til programmet. Intuitive menyer som gir mening i smykkebransjen, med et stort bibliotek av edelsteiner, og muligheten til å vite vekten til smykket hvis det lages i f.eks sølv! Slik kommer man lettere frem til en riktig pris tidligere i prosessen.

CAM – Computer Aided Manufacturing

CAM er prosessen hvor smykket starter å ta fysisk form. For å omdanne smykket fra en CAD fil til en fysisk modell trenger man en fresemaskin. Jeg benytter en maskin som leveres med Matrix kalt Revo 540C. Fresemaskinen har to freser som opererer horisontalt og vertikalt.

Revo 540 c fresemaskin
Bildet hentet fra gemvision.com viser fresemaskinen jeg bruker.

Voksen settes i maskinen på en roterende «A» akse. Fresene freser «X»,»Y», og «Z» aksen. Disse aksene kan defineres som «3D»; 3 Dimensjoner, X,Y,Z.  Når man tar med den roterende «A» aksen kan man si at maskinen freser i 4 akser.

Med 4 akser kan man frese nesten hva som helst. Det finnes fortsatt begrensninger, så når man lager smykkemodellen må man ha kunnskap om dette.

Å frese ut et smykke kan ta alt fra 1 time til 1 dag alt utifra hvor komplisert modellen er, og hvor nøyaktig du ber maskinen frese modellen.

Håper dette har gitt deg et innblikk i produksjon av smykker ved hjelp av CAD og CAM. For del 2 av denne serien om produksjon av smykker trykk her.

Andre innlegg som kan være av interesse

0 0 votes
Var denne artikkelen nyttig?
5 Kommentarer
Eldste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr