Solid hvit edelopal

Opal

Opal er en vakker edelsten som har lokket mennesker i århundrer med sin særegne skjønnhet.

Stenen er kjent for å vise frem et levende fargespill som ofte har blitt sammenlignet med galakser i verdensrommet, regnbuer og fyrverkeri.

Opalisering

Opalisering er fenomenet som gjør opaler så attraktive, et optisk fenomen som får opalen til å blinke med forskjellige fargetoner og mønstre når den beveges i lyset. Ingen to opaler er like. Opalisering er skapt av mikroskopiske kuler som sammen med kiselsyre og vann skaper et skimmer når lyset reflekterer i ulike vinkler. Disse kulene er så små at man må bruke 20 000 ganger forstørrelse for å se de, en tiendedels tykkelse av et hårstrå.

Denne fantastiske edelstenen er nært beslektet med kvarts og finnes i et stort spekter av farger som svart, brun, oransje, grønn, rosa, rød, blå og hvit.

Mens grønne, hvite og blåtonede opaler er vanlige, er de som viser svarte og røde fargetoner mer sjeldne og derfor mer kostbare.

Varianter av opal

De mest populære variantene av opaler er: edelopal, ildopal og vanlig opal. Omtrent 97% av verdens opalforsyning kommer fra Australia.

Edelopal

Edelopal forekommer ofte som tynne stener og kombineres da med andre mineraler for å skape en mer stabil smykkesten. Vanlige kombinasjoner er dubletter og tripletter. Dubletten har en bakskive av onyx, og triplettene har ofte en bergkrystall som front. Slik beskyttes opalen og får en mer betydelig tykkelse.

Edelopal eksisterer to varianter, hvit og sort. Her refererer man til grunnfargen i stenen, hvor sort ofte er mer mørk brun. Helt sort er svært sjelden og kostbar. Vanligst er helt klart hvit edelopal.

Solid hvit edelopal
Solid hvit edelopal
Solid svart edelopal
Solid svart edelopal
Dublett edelopal
Dublett edelopal

Ildopal

Ildopalen får navnet sitt fra sin sterkt oransje farge. Disse opalene har ingen opalisering og er oftest transparente. Som edelopal er ildopalene ekstremt sensitive mot enhver påkjenning.

Fasettert Ildopal

Vanlig opal

Vanlig opal er oftest opak og har ingen opalisering. Vanlige farger er brun, hvit, gul, oransje og grønn. Finnes i mange varianter med ulike navn. Her er noen av navnene: Honningopal, Prasopal, Moseopal, Voksopal, Leveropal, Opalagat og Krysopal.

Vanlig opal

Historikk

Det er ikke mange edelstener som har så rikt folkeminne som opal. Opal ble lenge ansett for å gi gudommelig visjon og økt kreativitet.

Urfolket fra Andamooka, en region i Sør-Australia, trodde at en opal ble født fra en regnbue som ble brakt til jorden av skaperen av «Dreamtime» – et begrep som brukes av urfolket for å beskrive forholdet mellom de naturlige, åndelige og moralske elementene i verden. Skaperen kom tilbake til himmelen etter at han lovet følgerne sine evig fred. Steinen han sto på absorberte alle regnbuens farger og gjorde den til en vakker opal.

Romerne assosierte opal med troskap, håp og renhet, mens de første grekerne trodde opaler kunne forutsi fremtiden. Østasiatere æret opal som en hellig stein og araberne trodde at opal kom fra himmelen.

Populariteten til opaler avtok betraktelig da forfatteren sir Walter Scotts publiserte en roman i 1829 som portretterte opal som demoniske og at steinen bringer uflaks. Det antas at dette førte til at opalmarkedet krasjet og prisen på opaler ble halvert. Dronning Victoria av England lo av overtroene som var knyttet til steinen og hjalp opal tilbake til moten noen tiår senere.

Hvordan vedlikeholde opaler?

Opaler er en av de mest slitte perlene; de er imidlertid delikate og krever spesiell omsorg. Varierende mengder vann i sammensetningen kan fordampe og få steinen til å miste glansen eller til og med sprekke. Husk følgende tips for å opprettholde skjønnheten.

  • Ekstreme temperaturer kan skade opaler. Det er viktig å unngå for varmt vann ved rengjøring. Unngå også for kaldt vann, og variasjon mellom varmt og kaldt vann.
  • En fuktig, myk klut og mildt rengjøringsmiddel kan brukes til rengjøring. Men harde kjemikalier, blekemiddel eller slipemidler må unngås, da de kan gjøre permanent skade på opalene dine.
  • En myk pose laget av tøy kan brukes til å lagre opaler for å opprettholde glansen og kvaliteten.
  • Ved vanlig bruk hjelper hudens oljer med å gi fuktighet til opalen så den ikke tørker ut. Hvis du har tenkt å lagre opalsmykkene dine over lengre tid anbefales det å lagre de i en plastpose med en lett fuktet bomullsdott. Da hjelper du opalen med å beholde fuktigheten.

Videre lesing

Generelt om opal av Gemselect

Vanlig opalav Gemselect

Ildopal av Gemselect

Australske opalgruverav Opals Down Under

Andre edelstener som kan være av interesse

Håndlagde smykker på bestilling

Få et unikt håndlaget smykke som blir laget etter ditt design!
Fra 3 000 kr

Nettbutikk